Motivaatio ja sen ylläpitäminen

Tänä viikonloppuna opinnoissa kävimme läpi motivaatiota ja sen ylläpitämistä. Jokainen on varmasti elämässään asettanut itselleen tavoitteen ja pyrkinyt sitä kohden, myös minä. Varmasti myös moni on epäonnistunut oman tavoitteen tavoittelussa ja huomannut motivaation loppuneen, niin myös minäkin. Välillä tulee fiilis, että hakkaa päätään seinään eikä mistään tule mitään. Aina vain on fiilis, että epäonnistuu. Eikä epäonnistumiset ainakaan kasvata motivaatiota oman tavoitteen tavoitteluun, päin vastoin. Kun asiat tuntuvat liian vaikeilta, on helpompi luovuttaa ja ajatella, että en minä pystykkään tähän, olen vain huono.

Tässä vaiheessa hommaan kannattaa laittaa stoppi ja miettiä, että miksi projekti ei etene, miksi en saavuta tavoitteitani? Kun asetat itsellesi tavoitteita, sinun tulee ensin miettiä kuinka tärkeä tämä asia on sinulle ja onko asettamasi tavoite sinulle oikeasti tärkeä? Kun mietit omaa elämääsi, mieti sieltä sinulle 3 tärkeintä asiaa. Löytyykö asettamasi tavoite top 3 joukosta? Jos ei, liittyykö se jotenkin edellä mainituihin asioihin?

Pohdi myös onko tavoite oikeasti sinun asettama vai tuleeko tavoite ulkopuolisesta paineesta? Kun itse arvotat oman tavoitteesi itsellesi top 3 tärkeän asian joukkoon, motivaatio tavoitteen toteutukseen tulee sinun sisältäsi ja tavoitteen saavuttamiseksi vaaditut toimet tuntuvat siltä, että sinä SAAT tehdä töitä muutoksen eteen ja suuntaat itse toimintaasi kohti tavoitteita. 

Otetaan esimerkkinä painonpudotus. Henkilöllä X on merkittävä ylipaino, joka selkeästi haittaa jo perusarkea ja siinä toimimista. Henkilö X on kyllästynyt omaan huonoon oloon ja päättänyt ettei halua olla enää huonovointinen. Kaikki painonpudotukseen liittyvät toimet tulevat halusta olla terve eikä esimerkiksi halusta olla hoikka. Henkilö X on arvottanut oman terveyden korkealle oman elämän terkeimmissä asioissa. Jos henkilö X olisi tehnyt tätä pelkistä ulkonäkö syistä (eikä ulkonäkö ollut elämän terkeimpien asioiden top 3 listassa). Todennäköisesti tavoite on tullut ulkopuolisesta ärsykkeestä ja henkilöllä X on tunne, että hänen PITÄÄ tehdä töitä tavoitteen eteen ja toiminnasta tulee suorittamista ja motivaatio tavoitteen saavuttamiseen olisi paljon huonompi. Todennäköisesti projekti päättyisi jossain vaiheessa, koska motivaatio ei riitä asian loppuun viemiseen. 


Kun asetat itsellesi tavoitteita, tee matkan varrelle pieniä välitavoitteita jotka kannustavat sinua eteenpäin. Suuret tavoitteet voivat olla vielä niin kaukaisia asioita, ettei niitä näe itse vielä konkreettisesti ja asia jota sinä et näe, tai et osaa edes kuvitella, on liian saavuttamaton. Mieti eteesi suuri kuilu. Toisella puolella on sinun tavoite, mutta kuilu on niin suuri, että jos koettaisit hypätä, tippuisit etkä edes halua yrittää. Mietippä tilanne niin, että näet saman kuilun ja saman tavoitteen vastapuolella. Kuilussa kuitenkin on pieniä askelmia. Et ole ihan varma että kestääkö ne, mutta tavoittelemasi asia on niin tärkeä, että otat loikan ensimmäiselle askelmalle. Mitä lähemmäs pääset tavoitetta, sitä vakaammaksi askelmat muuttuvat ja lopulta olet päässyt tavoitteesi luo.

Eikä pidä luovuttaa, vaikka välillä tulee epäonnistumisia. Niitä tulee kaikille. Tärkeintä on se, ettet lopeta oman tavoitteen tavoittelua vaan keräät motivaation uudelleen. Mietit taas, että MIKSI sinä halusitkaan päästä tavoitteesi luo? Mitkä asiat elämässäsi ovat paremmin kun olet saavuttanut tavoitteesi. Mieti myös, millaista elämäsi on, jos nyt lopetat omien tavoitteiden tavoittelun? Kumpi elämä on sinulle mieluisampaa, nykytilanne vai se, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Niinpä. Et ole turhaan asettanut itsellesi tavoitetta. Sinulla on elämässäsi asia johon haluat muutosta, eikä muutosta haluta silloin, kun kaikki on hyvin.

Palaa aina niihin omiin arvoihisi ja mieti, mitkä  asiat elämässäsi on sinulle ne tärkeimmät. Kuinka tavoitteesi saavuttaminen voi parantaa elämääsi ja vaikuttaako tavoitteesi saavuttaminen sinulle tärkeisiin asioihin. 

Jos tavoitteesi liittyy painonhallintaan, liikkumiseen, ruokailuun tai muuhun itsesi hyvinvointiin, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen personal traineriin. Yhdessä kuljettuna matka on paljon helpompi, kun saat matkallesi selkeitä suuntaviivoja ja toimintaohjeita. Sinun ei tarvitse kulkea houkutusten viidakossa yksin sokkona, vaan sinulla on siinä toveri jolla on kartta ja taskulamppu. Jos eksyt reitiltä, toveri palauttaa sinut takaisin oikealle polulle ja pääset jatkamaan taas matkaa kohti tavoitettasi.


Motivaatio ei ole itsestään selvä asia ja sitä on pidettävä yllä. Mieti aika ajoin omia tavoitteita ja sitä, mitä olet jo saavuttanut! Pienet onnistumiset johtavat lopussa suureen onnistumiseen!

Kommentit

Suositut tekstit