Aikuisten liikkumisen suositukset

Liikunta on pakollista oman hyvinvoinnin ja kehon toimivuuden kannalta eikä se ole haluamis kysymys. Kaikkien on liikuttava ja siihen myös vuosisatojen saatossa meidän keho on luotu. Ihminen on istunut viimeiset muutamat vuosikymmenet ja näiden vuosikymmenten aikana ihmisten terveydentila on huonontunut ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet lisääntyneet. 

Jos haluat pysyä terveenä ja hyvinvoivana sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä liikkumaan. Se, että "en tykkää liikunnasta niin en liiku" ajattelu on aivan typerä. Elämässä joutuu tekemään niin pajon asioita joista ei tykkää, niin miksi juuri liikunta on se, mikä jätetään pois? Tilanne on kuitenkin ristiriitainen, kun kuitenkin haaveillaan paremmasta kunnosta ja peilin edessä päivitellään sitä, kun keho ei näytä yhtään siltä miltä haluaisi sen näyttävän. 

Terveys ja hyvässä kunnossa oleminen ei ole itsestään selvyys, vaan sen eteen on tehtävä töitä. Maailmassa on kuitenkin niin paljon erilaisia liikunta mahdollisuuksia, että uskon sieltä löytyvän kaikille mieluisa laji. Tai jos ei sitä mieluisaa lajia niin ainakin vähemmän epämieluisa. 

Urho Kekkosen Kuntoinstituuttisäätiö eli UKK-istituutti on tehnyt tutkimuksia liikunnan tuomista hyödyistä joita on mm. mielialan kohentuminen, ajatusten terävöityminen, stressin lievitys sekä unesi paraneminen. Ja näiden hyötyjen saavuttamiseksi sinun ei tarvitse käydä salilla 5 x viikkossa, juosta 10 kilometrin lenkkejä ja tehdä HIIT-treenejä. Ei todellakaan. Seuraavassa kuvassa on kuvattuna aikuisten nykyiset liikuntasuositukset jossa näkyy, että viikossa riittää 2 tuntia 30 minuuttia reipasta liikkumista. VIIKOSSA! Jokaisella pitäisi olla sellaiset resurssit, että pystyy liikkumaan viikossa tuon verran ja mikä parasta, jo tämä määrä auttaa ehkäisemään tuki- ja liikuntaelin sairauksia! Mietippä mikä hyöty suhteellisen pienellä panostuksella! MAHTAVAA!


Lähde: https://www.ukkinstituutti.fi/liikkumisensuositus/aikuisten-liikkumisen-suositus

Lähde: https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset

Liikunnalla on paljon hyviä terveysvaikutuksia, joten tämänkin varjolla jokaisen pitäisi ottaa vastuu omasta terveydestä ja panostaa liikuntaan. Jos aloittaminen tuntuu liian haastavalta, voi laittaa viestiä vaikka paikalliselle personal trainerille, käydä juttelemassa lähikuntosalila, ottaa yhteyttä paikalliseen Kansalaisopistoon ja kysellä heidän liikunta tarjontaa tai aloittaa ihan kävelylenkeillä! Mikään liikunta ei ole hukkaan heitettyä!

Se, että liikkuu ei vielä riitä takaamaan hyvinvointia, jos ei muista kiinnittää huomiota palatumiseen. Pyramidin pohjalla on palauttava uni, jota on saatava tarpeeksi. Ihmisen olisi hyvä nukkua se 8 tuntia yössä, vaikka monet väittävät pärjäävän vähemmällä unella. Ihmisen palautuminen tapahtuu syvässä unessa, ja jos yön aikana sinne ei pääse liian lyhyiden yöunien takia, palautuminen heikkenee. Mutta monesti kun on aloittanut liikkumisen, myös unenlaatu paranee, koska keho on aivan eritavalla väsynyt verrattuna siihen, että on istunut passiivisena koko illan sohvalla.

Kokeile! Ota itsellesi tavoitteeksi liikkua 2 tuntia 30 minuuttia viikossa kuukauden ajan! Huomaatko itsessäsi muutosta? :)

Kommentit

Suositut tekstit